www.skortzy.ro

“Aberaţiile” “analistului politic” vor continua pe skortzy.ro. Evident, lista domeniilor în care “analistul” îşi va da cu părerea va fi mult extinsă. Politica a devenit prea monotonă…

 

Publicat în Online | Comentarii oprite

Papandreou / Berlusconi vs. RO

Papandreou a condus Grecia într-o perioadă de criză (fiind cel puțin parțial responsabil pentru accentuarea efectelor crizei). A promis că dacă planul de salvare agreat de el este acceptat va demisiona. Parlamentul a acceptat măsurile și premierul a demisionat imediat.

Berlusconi a condus Italia într-o perioadă de criză (fiind cel puțin parțial responsabil pentru accentuarea efectelor crizei). A promis că dacă planul de salvare agreat de el este acceptat va demisiona. Parlamentul a acceptat măsurile și premierul a demisionat imediat.

Tăriceanu a promis că demisionează în 2005 pentru ca noua putere să obțină o majoritate confortabilă în Parlament. S-a răzgândit… (cică din cauză la ceva inundații).

Băsescu a promis că demisionează în 2007 în cazul în care Parlamentul votează suspendarea sa. Parlamentul a votat suspendarea, dar el s-a răzgândit (cică știa el că Parlamentul ar fi votat imediat o lege care să nu-i permită să candideze din nou).

Boc (sau PD-L?) a promis că demisionează în 2011 dacă este ales președinte al partidului. L-au ales, dar nici el nu a demisionat (am uitat de ce…).

Cred că este și asta o diferență între politica românească și cea din țările cu o democrație cât de cât consolidată…

 

 

Publicat în Extern, Guvernare | Etichete , , , , | 1 comentariu

Cum poate ajunge PD-L la aproape 50%?

Cum legea electorală va fi aşa cum vrea PD-L, de ce nu ar exista o lege originală?

Oare dacă am împărți țara în colegii și am zice că primii doi clasați în fiecare colegiu ajung în Parlament, câte locuri ar obține foștii portocalii? Evident, fiecare partid / alianță electorală / alianță politică va putea desemna un singur candidat în fiecare colegiu…

Publicat în Alegeri | Etichete | 3 comentarii

Oprea visează frumos

Uneperistul şef susţine că partidul domniei sale va participa singur la viitoarele alegeri şi că este convins că va obţine peste 10% din sufragii.

Presupunând că se reuşeşte comasarea alegerilor, presupunând că UNPR reuşeşte să racoleze câteva zeci sau sute de primari, presupunând că toţi militarii votează UNPR, tot cred că numărul rostit de Oprea are un zero în plus.

Îmi scapă talentul ăsta al politicienilor de a face afirmaţii fără acoperire. UNPR va intra în Parlament numai fiindcă va fi eliminat pragul electoral şi sistemul de vot va fi unul mixt cu o listă naţională.

Singura modalitate prin care UNPR va ajunge la 10% ar fi absorbţia PD-L, dar nici de varianta asta nu sunt sigur! :)

Update
Presupunând că votează şi fraierii de 16 ani…

Publicat în Alegeri | Etichete , , | Comentarii oprite

Papa încalcă legea fundamentală a Vaticanului

La Vatican e mai simplu. Pontiful este infailibil. Nu are voie nimeni să comenteze…

Constituţia prevede faptul că  puterea legislativă este exercitată de o comisie formată dintr-un preşedinte care este Cardinal şi alţi Cardinali (toţi nominalizaţi de Pontiful Suprem):

Il potere legislativo, salvi i casi che il Sommo Pontefice intenda riservare a Se stesso o ad altre istanze, è esercitato da una Commissione composta da un Cardinale Presidente e da altri Cardinali, tutti nominati dal Sommo Pontefice per un quinquennio.

Benedict XVI a anunţat recent cine va fi viitorul preşedinte al Comisiei Pontificale: Arhiepiscopul Giuseppe Bertello:

Il Santo Padre Benedetto XVI ha accettato, secondo il Can. 354 del Codice di Diritto Canonico, le dimissioni di Sua Eminenza Reverendissima il Signor Cardinale Giovanni Lajolo, Presidente della Pontificia Commissione per lo Stato della Città del Vaticano e Presidente del Governatorato del medesimo Stato, chiedendogli di rimanere in carica fino al 1° ottobre 2011, con tutte le facoltà inerenti a tali uffici.

Allo stesso tempo, Sua Santità ha nominato Presidente della Pontificia Commissione per lo Stato della Città del Vaticano e Presidente del Governatorato del medesimo Stato Sua Eccellenza Reverendissima Mons. Giuseppe Bertello, Arcivescovo titolare di Urbisaglia, Nunzio Apostolico in Italia e nella Repubblica di San Marino, il quale assumerà i suddetti uffici il 1° ottobre prossimo.

Problema este că, cel puţin deocamdată, Excelenţa Sa Giuseppe Bertello nu este Cardinal; de asemenea, nu este programat vreun consistoriu înainte de 1 octombrie. :)

Publicat în Extern | Etichete , , , | Comentarii oprite

Economii electorale

Îi cred pe cuvânt pe (foştii) portocalii când spun că doresc comasarea alegerilor pentru a face economii.

Singurul detaliu pe care nu îl precizează este faptul că se referă la economiile cu mita electorală. Dacă localele sunt în vara şi generalele în toamnă, atunci lumea uită şi mita trebuie dată de două ori (atât cea de la buget, cât şi cea de la partid).

Se pare că PD-L nu îşi mai permite…

Partea proastă (pentru mine) este că amânarea localelor va duce, foarte probabil, la o amânare cu câteva luni a asfaltării străzii pe care locuiesc… ;)

Având în vedere aceste aspecte, sunt total împotriva acestei abordări. Prefer demisia guvernului urmată de alegeri parlamentare anticipate.

Oarecum în legătură cu subiectul, oare ce referendum vom avea simultan cu alegerile astea? Şi, cu ceva mai multă legătură, oare cât va costa acel referendum?

Publicat în Alegeri | Comentarii oprite

Dacă nu trăda Regele…

Cred că majoritatea românilor s-ar fi născut în R.S.S. Română… Partea bună este că există posibilitatea ca acea republică să fi inclus şi Basarabia (nu cred că ne-am fi trezit cu R.S.S Muntenească sau alte chestii de genul ăsta). Partea proastă este că există posibilitatea ca acea republică să nu fi inclus şi Transilvania.

În 1991 R.S.S. Română şi-ar fi declarat independenţa, ar fi făcut partea din CSI şi, probabil, ar fi împărtăşit soarta de acum a Ucrainei. Nu cred că am fi avut aceleaşi performanţe cu ţările baltice. Ca urmare, nu cred că am fi fost parte din NATO sau UE în acest moment.

Dacă nu trăda Regele, eu nu cred că m-aş mai fi născut fiindcă părinţii mei sunt din Sălaj şi Mehedinţi. Cam greu să se mai întâlnească… Dar dacă, în urma schimburilor culturale sovieto-maghiare, întâlnirea ar mai fi avut loc şi părinţii mei ar fi ajuns tot în acelaşi oraş, eu aş fi fost un cetăţean maghiar cu domiciliul la Kolozsvár.

Aşadar, îi sunt profund recunoscător Regelui că a “trădat interesul naţional”!

Publicat în Aniversari, Monarhie | Etichete , , , , , , , | 4 comentarii

Statele Unite ale Europei

Ideea “originală” a lui Băsescu este una care îmi place. Mă bucur că şi-o asumă, deşi vine suspect de repede după întâlnirea franco-germană în care, se pare, s-a decis că aşa nu se mai poate. Dar, cum Băsescu a inventat şi noţiunea de criză a datoriilor suverane, poate se consideră şi un părinte fondator al Europei cu adevărat Unite.

Oare care ar fi avantajele renunţării la independenţa obţinută cu greu cu patru treimi de secol în urmă (ce profund am fost! – calculaţi vă rog!)?

Am înlocui incompetenţa românească! Poate ar fi înlocuită de o incompetenţă europeană… Dar, poate din 500 de milioane de oameni e mai uşor să alegem nişte conducători ca lumea.

Ah, oare poate fi monarhie chestia asta? ;)

Publicat în Extern, Guvernare, Monarhie | Etichete | 2 comentarii

Limba klingoniană este dulce şi frumoasă!

tIq yIn joH!
Publicat în Monarhie, Online | Comentarii oprite

Creditare de criză

Nimeni nu prea mai vrea credite așa că cei care trăiesc de pe urma celor care vor să își cheltuie acuma banii din viitor vin cu tot feluri de oferte mai ciudate.

De exemplu, aici ni se oferă un cupon de 150 de lei pe care îl putem folosi pe același site pentru alte cumpărături. Mai mult, dacă reușim să convingem un prieten să ia același tip de credit, mai primim un cupon de 150 de lei. Așadar, după multe eforturi putem să ne alegem cu 300 de lei.

În încercarea de a beneficia la maximum de oferta respectivă, trecem la condiții:

  • suma minimă: 1600 lei
  • perioada minimă: 6 luni
  • dobânda: 29.9% pe an
  • comisioane: 30 lei + 4.5 lei pe lună

Să zicem că luăm creditul minim de 1600 de lei pe perioada minimă de 6 luni. Am avea următorul grafic de rambursare (considerând o rată fixă):

Luna Rambursare capital Dobânda Rata lunară Rest de plată fără dobândă
1 250,53 39,87 290,40 1.349,47
2 256,77 33,62 290,40 1.092,69
3 263,17 27,23 290,40 829,52
4 269,73 20,67 290,40 559,79
5 276,45 13,95 290,40 283,34
6 283,34 7,06 290,40 0,00

Așadar, fără costurile suplimentare, am plăti 290.40 * 6 = 1742.40 lei. Mai adăugăm 30 + 4.5 * 6 = 57 de lei în comisioane și ajungem la 1800 de lei.

Ca urmare, dacă avem mulți prieteni și putere de convingere, am putea câștiga 100 de lei de pe urma acestei oferte. Fără prieteni, pierdem 50 de lei.

Dacă formăm un lanţ lung de prieteni, creditorul pierde 100 de lei pentru fiecare verigă a lanţului, câştigând doar 50 de lei de la ultima verigă. În mod normal, falimentul e aproape. Dar, se pare că se găsesc mulţi clienţi care iau mai mult de 1600 de lei pe mai mult de şase luni :) .

Publicat în Online | Comentarii oprite